Kerkuil Texel

Adresgegevens

Kerkuil Texel
Mail Kerkuil Texel

Laatste nieuws

Momenteel geen nieuws

Texel Tip ...

Zoekt u hotel op Texel zodat u van alle gemakken voorzien bent. Aan de rand van De Koog staat Alpha Hotel***, gelegen aan bos, strand en De Nederlanden.

Wist u dat ...

Dat in 2009 na 45 jaar weer een kerkuil 5 jongen kreeg op Texel, en alle 5 gezond uitgevlogen zijn.

Bezoek ook ...

Ons mooie eiland Texel en geniet van al het natuur schoon en de rust. Mischien ziet u snachts onze Kerkuil wel voorbij vliegen.

BROEDGEGEVENS KERKUILEN OP TEXEL

Broedgegevens 2011

Na de eerste nestkastcontrolle kunnen wij u mededelen dat er momentueel 5 broedgevallen zijn op Texel, en een 6de broedgeval waarschijnlijk dit zullen wij bij een 2de controlle bekijken daar het nest nogal ongemakkelijk zit. Zie hier 1ste controlle uitslag 2011

Broedgegevens 2010

Ook dit jaar zijn er weer 3 Jonge kerkuil op het eiland Texel geringd.

Ook een tweede broedgeval is gemeld maar hier werd alleen een jong dood aangetroffen verder geen sporen van ander jongen te bekennen.

2009 Kerkuil broedpaar op Texel

Vrijdag 15 Mei ontdekking 5 eieren in de Kerkuilenkast eindelijk Na 45 jaar broeden er weer kerkuilen op Texel; Voor zover bekend was de laatste keer dat dit gebeurde in 1963.

Tweede controlle

Donderdag 4 Juni mijn tweede controlle zijn er piep geluiden in eieren kan niet lang meer duren.

Derde controlle

Maandag 8 Juni 2 van de 5 eieren zijn uitgekomen wat een dotjes zo kaal.

Vierde controlle

Donderdag 18 Juni alle 5 de eieren uitgekomen zien er goed uit, tevens diverse muizen lijken aanwezig in de kast.

Vijfde controlle

Zaterdag 6 Juni alle 5 de uiltjes nog in leven de jongste is erg klein en ver achter de andere 4 goed dik in het dons.

Zesde controlle

Donderdag 9 Juli alle 5 de uiltjes nog in leven ook het kleintje deze heeft wat ingehaald en ziet er ook levendig en gezond uit. Alle 5 nu mooie hard vormigge masker tekening in gezicht.

Melding gemaakt

Na enigge twijfel toch maar melding gemaakt van het broedgeval bij een mij bekende vogelaar Dhr. Maas en Dhr. Wonder met de gedachten dat ik ze toch geringd wou hebben

We gaan ringen en wegen

Zondag 12 Juli we gaan de jonge Kerkuiltjes ringen, wegen en meten met de gebr. Dijksen en Dhr Maas. De jonge Kerkuiltjes zijn goed gegroeid in zitten alle boven gemiddelt gewicht.

Laatste controle

Zaterdag 25 Juli Vandaag doe ik de laatste controlle de jongen zijn vlieg klaat zitten nu in een prachtig verenkleed, ze blazen hard twee ligge plat op hun buik met de kop omhoog gedraaid sluit snel de kist wand wil niet dat ze tevroeg uitvliegen.

Foto,s maken van de uitvliegende uiltjes

Woensdag 12 Augustus Samen met de gebr. Dijksen. Wat een natuur schouwspel we hebben veel oe en A gelaten met mooie beelden als resesutaat.

Keersijde van geluk is Ongeluk

Twee kerkuilen in 1 week vinden de dood op Texel . Betreurenswaardiger dat deze dieren de dood vonden. Een bewoner uit De Cocksdorp vond op 25-11-2009 langs de Postweg bij Madura een dode Kerkuil. Hij was geringd uit nader onderzoek blijk dit 1 van de vijf jongen kerkuilen te zijn uit onze kast. Het was wat formaat betreft het 2e jong (maar wel de lichtste qua gewicht) van de vijf jongen. Ook in de volgende week op 02-12-2009 word een dode ongeringde kerkuil bij Ecomare binnen gebracht deze werd Gevonden langs de nieuwlanderweg. Beiden uilen zijn aangereden het verkeer is een heel belangrijke doodsoorzaak in Nederland, Texel dus helaas niet uitgezonderd. Kerkuilen vliegen vrij laag tijdens de jacht. En in de bermen en langs de slootkanten vind zij hun prooien maar dit blijkt dus ook een dodelijke combinatie.